Britse rijwetten begrijpen: sleutelconcepten voor instructeurs

Als rij-instructeur in het VK is het essentieel om de belangrijkste concepten van de Britse rijwetten te begrijpen om ervoor te zorgen dat u uw leerlingen correct en veilig lesgeeft. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waarmee u bekend moet zijn:

The Highway Code: De Highway Code is een uitgebreide gids voor de regels en voorschriften voor alle weggebruikers in het VK. Het behandelt verschillende onderwerpen, zoals verkeersborden, verkeerslichten, wegmarkeringen en algemene verkeersveiligheidsadviezen. Zorg ervoor dat uw leerlingen bekend zijn met de laatste versie van de wegcode.

Vereisten voor rijbewijzen: voordat u iemand leert autorijden, moet u ervoor zorgen dat ze in het bezit zijn van een geldig Brits rijbewijs en wettelijk zijn toegestaan om het voertuig te besturen dat u voor de lessen gebruikt.

Voorlopig rijbewijs: Leerlingen moeten een voorlopig rijbewijs halen voordat ze kunnen beginnen met leren rijden op de openbare weg. Dit kan online worden aangevraagd via de website van de DVLA (Driver and Vehicle Licensing Agency).

Verzekering leerling-bestuurder: Bij het oefenen van autorijden met een voorlopig rijbewijs, moeten leerlingen worden gedekt door een verzekering die speciaal is ontworpen voor leerlingen. Het is essentieel om te controleren of de verzekeringspolis de leerling-bestuurder en de instructeur dekt.

Wettelijke leeftijd om te rijden: De Opleiding rijinstructeur wettelijke leeftijd om een auto te besturen in het VK is 17 jaar voor de meeste voertuigen, 16 jaar voor bromfietsen en 16 jaar voor degenen die een hogere of hogere mobiliteitsvergoeding ontvangen.

Begeleiden van een leerling-bestuurder: Als instructeur moet u minimaal 21 jaar oud zijn en minimaal drie jaar in het bezit zijn van een volledig rijbewijs om toezicht te houden op een leerling-bestuurder. Het voertuig moet ook rijklaar zijn en voorzien zijn van L-platen (of D-platen in Wales).

Verplichte lessen: Er zijn geen verplichte minimumuren professionele lessen vereist om het rijexamen af te leggen. De DVSA (Driver and Vehicle Standards Agency) beveelt echter gemiddeld 45 uur professionele instructie aan in combinatie met 22 uur privépraktijk.

Theorie-examen: Alvorens het praktijk-rijexamen af te leggen, moeten leerlingen slagen voor het theorie-examen, dat bestaat uit meerkeuzevragen en een gevaarherkenningstest.

Praktisch rijexamen: het praktijkexamen beoordeelt het vermogen van een leerling om veilig en competent te rijden. Inclusief zelfstandig rijden en eventueel een noodstop.

Rijden onder invloed: Het is verboden om onder invloed van alcohol of drugs te rijden. De wettelijke limiet voor het alcoholgehalte in het bloed (BAG) is 35 microgram per 100 milliliter adem.

Mobiele telefoons en afleiding: het is illegaal om tijdens het rijden een mobiele telefoon in de hand te gebruiken. Benadruk hoe belangrijk het is om afleidingen te vermijden en u uitsluitend op het autorijden te concentreren.

Snelheidslimieten: zorg ervoor dat uw leerlingen op de hoogte zijn van verschillende snelheidslimieten op verschillende soorten wegen, inclusief de bebouwde kom, enkel- en tweebaanswegen en snelwegen.

Veiligheidsgordels: Zowel de bestuurder als alle passagiers moeten te allen tijde veiligheidsgordels dragen terwijl het voertuig in beweging is.

Autokinderzitjes: Kinderen moeten een geschikt autokinderzitje gebruiken tot ze 12 jaar oud of 135 cm lang zijn, wat het eerst komt.

Verkeersborden en markeringen: leer uw leerlingen over de verschillende soorten verkeersborden en markeringen die ze tijdens het rijden kunnen tegenkomen.

Deze sleutelbegrippen dienen als solide basis voor uw rij-instructie in het VK, maar zorg er altijd voor dat u op de hoogte blijft van eventuele wijzigingen in de rijwetten of -regelgeving. Verkeersveiligheid moet een topprioriteit zijn, dus zorg ervoor dat uw leerlingen goed voorbereid en geïnformeerd zijn om veilige en verantwoordelijke chauffeurs te worden.